Siliconen slang

Wanneer heb je een siliconen slang nodig?

Silicone is een materiaal dat veel vaker wordt gebruikt dan je wellicht weet. De siliconen slang vind je in allerlei vormen en maten, en bovendien in veel producten. Vooral in auto’s worden deze slangen veel gebruikt.

De siliconen slang bestaat in vele vormen, zoals:

  • siliconen slang recht
  • siliconen bocht
  • siliconen koppelstuk
  • siliconen T-stuk
Vervanging

Rubber of silicone

Wanneer je silicone nodig hebt, hangt van een aantal factoren af. Veel materialen zijn er niet die lijken op silicone, maar ze zijn er wel. Rubber wordt vaak gebruikt in plaats van silicone, bijvoorbeeld in auto’s.

Hoewel deze twee materialen in essentie veel op elkaar lijken, zijn er toch verschillen. Allereerst zijn beide hittebestendig. In een auto of soortgelijke bouwwerken is dat een belangrijke eigenschap want de slang kan heel heet worden. In dat opzicht maakt het dus niet uit of de slang van rubber of silicone is gemaakt.

Verwijderen van de slang

Het plaatsen van rubber en silicone gebeurt op vrijwel dezelfde manier. Het is vrij simpel. Maar verwijderen van een slang, dat is een ander verhaal. Rubber kan namelijk sterk hechten en vrij hard worden, waardoor het breekt bij verwijdering. Bij een siliconen slang gebeurt dat niet.

Verschillende maten

Duurzaamheid is van belang

Als het gaat om duurzaamheid, is materiaalkeuze belangrijk. Je kunt niet meer zomaar er vanuit gaan dat elk materiaal duurzaam is. Bij rubber en silicone is dat gelukkig wel het geval. Welke van de twee je dus ook kiest, je hebt altijd te maken met een stevig en duurzaam materiaal.