Uw auto verzekeren? Deze tips helpen u bij het maken van de beste keuze

Moet u uw auto verzekeren? Dan heeft u een groot aantal keuzes te maken. Door een vergelijking te maken kiest u de goedkoopste autoverzekering uit, maar de prijs is dan niet de enige drijfveer. Of u nu een nieuwe auto gekocht heeft of uw huidige verzekering is aan vervanging toe, dit is het moment om hier even goed over na te denken. Alleen op die manier weet u zeker dat u de goedkoopste verzekering uitkiest die tegelijkertijd past bij uw omstandigheden, uw budget en uw persoonlijke voorkeur. Een auto verzekeren doet u dus niet zomaar, maar met de onderstaande informatie vindt u vast een geschikte polis voor u.

Uw auto verzekeren met de juiste dekking

Een eerste vraag die u zichzelf stelt is welke dekking u wilt hebben. Er worden dan drie standaard opties aangeboden en u heeft de mogelijkheid om een speciale auto te verzekeren, indien van toepassing.

  • Als u een oldtimer heeft, u heeft een zelfrijdende auto of een caravan, dan kan het verstandig zijn om de opties om een speciale autoverzekering af te sluiten. Wijkt uw auto af van standaard, dan kan het zijn dat er een verzekering is die daar beter op aansluit.
  • U laat uw auto verzekeren met een WA verzekering als deze ouder is dan 10 jaar en een lage dagwaarde heeft. De WA verzekering is de minimale verzekering die u in Nederland moet afsluiten en dus ook het goedkoopste. Met een WA verzekering laat u uw auto verzekeren alleen voor schade die u bij anderen aanricht. 
  • Auto’s van 6 tot 10 jaar oud hebben meer baat bij een WA beperkt casco verzekering. Deze verzekering dekt schade aan anderen, maar ook schade als gevolg van diefstal, brand, een natuurramp en ruitschade. U kunt uw oude auto verzekeren met een beperkt casco verzekering als deze nog een hoge dagwaarde heeft.
  • De meest complete autoverzekering is de allrisk verzekering en deze wordt meestal afgesloten voor waardevolle auto’s en auto’s tot 6 jaar oud. Laat uw auto verzekeren met een allrisk verzekering en u bent voor alle bovenstaande gebeurtenissen gedekt zowel als voor schade aan uw eigen auto na een aanrijding.
  • Meer informatie over dekking en verzekering accessoires? Klik hier!

Gebruik aanvullende verzekeringen voor extra zekerheid

Als uw auto verzekeren met de bovenstaande opties niet voldoende dekking biedt, dan heeft u de mogelijkheid om hier een aanvullende verzekering bij af te sluiten. Zo is er een inzittendenverzekering waarmee u financieel verlies dekt voor u en de passagiers als gevolg van een ongeval. Is het onduidelijk wie de schuldige partij is, dan heeft u mogelijk juridisch advies nodig en dan is een rechtsbijstand verzekering bijzonder nuttig. U kunt kiezen voor een no claim beschermer om uw no claim korting te behouden en om een pechhulp verzekering voor extra kosten die u oploopt als u pech heeft. Als laatste kunt u ook een tweede auto verzekeren. Er zijn verzekeraars die u daar een interessante korting voor aanbieden.

Denk goed na over uw eigen risico

Voordat u een vergelijking gaat maken moet u nog bepalen welk eigen risico u wilt instellen als u uw auto verzekeren gaat. Hier heeft u zelf inspraak in, ook al zal de verzekeraar een minimaal bedrag hanteren. Het is goed om hier bij het auto verzekeren over na te denken, want het eigen risico bedrag beïnvloedt de hoogte van uw premie. Het eigen risico bedrag is het bedrag dat u betaalt voordat de verzekeraar inspringt. Stelt u dit laag in, dan zal u bij een claim zelf weinig moeten bijleggen, maar dan gaat de premie wel omhoog. Vult u een hoog eigen risico in, dan gaat de premie naar beneden, maar betaalt u bij een claim zelf ook een aanzienlijk bedrag. Gaat u uw auto verzekeren, vraag uzelf dan af hoeveel geld u achter de hand heeft en bepaal op die manier de hoogte van het eigen risico bedrag dat u zich kunt veroorloven.

Gebruik meerdere vergelijkingssites

Er zijn een aantal vergelijkingssites waarbij u autoverzekeringen kunt vergelijken. Wilt u uw auto verzekeren met de beste polis, dan is het belangrijk dat u meerdere sites uitkiest. Alleen dan weet u zeker dat u alle opties heeft gezien en de meeste verzekeraars bij uw vergelijking heeft betrokken. Het is dan niet alleen goed om meerdere sites te bekijken, maar om ook te beoordelen of deze onafhankelijk zijn en de resultaten dus op een objectieve manier presenteren. Bekijk ook de filters even en beoordeel of de voorwaarden waarmee u uw auto verzekeren wilt daarbij kunnen worden ingesteld.

Vergelijk niet alleen op prijs

Een andere tip die we met u willen delen is dat het niet verstandig is om echt alleen op prijs te vergelijken. Tenzij u een bijzonder strak budget heeft krijgt u van een verzekeraar soms veel terug voor slechts een klein beetje meer geld. Daarom kijkt u naar de volgende inhoudelijke kenmerken van de contracten waarmee u uw auto verzekeren kunt.

  • Diefstal: sommige verzekeraars laten de vergoeding bij diefstal afhangen van de beveiligingsklasse waarin uw auto valt. Dat kan voor u dus nadelig uitpakken als u hier niet naar gekeken heeft.
  • Hulp bij pech en ongevallen: krijgt u de kosten voor een sleepwagen vergoed? Hoe zit het met de kosten voor een vervangende auto? Er zijn verzekeraars die deze gevallen wel dekken als standaard en andere niet.
  • Vergoeding bij total loss: als laatste is het ook een goed idee om te kijken wat de vergoeding van de verzekeraar is als u uw auto total loss rijdt. Is dit de nieuwwaarde, de aankoopwaarde of de dagwaarde?

Denk goed na over uw keuze en vergelijk elk jaar

U heeft uw vergelijkingen gemaakt en u weet exact wat de Nederlandse verzekeraars u te bieden hebben. Nu bent u klaar om uw auto te verzekeren en het goede nieuws is dat veel vergelijkingssites u daar bij helpen. Uw auto verzekeren is zo bijzonder gemakkelijk. Doe dit overigens elk jaar, zodat u zeker weet dat u altijd de beste polis aanwijst en de laagste prijs betaalt. Met deze informatie is uw auto verzekeren niet alleen snel en gemakkelijk, maar ook geldbesparend. Ieder jaar weer!

Kijk vandaag nog op www.diks.nl en vergelijk uw premie!