Een nieuwe fiets kopen doe je zo!

In Nederland is het bijna vreemd om niet in het bezit te zijn van een fiets. Ons land wordt ook wel eens het fietsland genoemd en dat is niet zonder rijden. Eigenlijk zijn er maar weinig plekken waar je in Nederland niet met de fiets kan komen. Ben jij op zoek naar een nieuwe fiets en ben je van plan om er binnenkort eentje te kopen? Dan hebben we hier wat waardevolle tips voor je op een rijtje gezet.

Soort fiets

Iedere fiets bestaat natuurlijk uit een stuur, een frame, twee trappers en twee wielen. Toch zijn er in de loop der jaren behoorlijk wat verschillende soorten fietsen op de markt gekomen. Er is niet meer één soort fiets voor iedereen. Daarom is het ook goed om jezelf af te vragen naar wat voor soort fiets je op zoek bent. De stadsfiets of de omafiets is een van de populairste soorten. Deze fiets is robuust en stevig maar vaak wel vriendelijk geprijsd. Hij heeft een terugtraprem en verlichting maar er zitten vaak geen versnellingen of andere speciale functies op. De tourfiets is bijvoorbeeld alweer een slag luxer. Deze fiets heeft, in tegenstelling tot de stadsfiets, wel versnellingen en vaak een nog een aantal handige snufjes. Ook heeft de fiets een sportieve fiets en is vaak ook wat duurder in prijs. Een van de nieuwe modellen is natuurlijk de speed pedelec. De speed pedelec is een elektrische fiets en met deze fiets wordt het fietsen een eitje. Door het motortje wordt je tijdens het fietsen geholpen waardoor je wel snelheden van 45 km/per uur kan behalen. Voor lange afstanden die je in een korte tijd wilt of moet afleggen is dit bijvoorbeeld ideaal. Er hangt alleen wel een aardig prijskaartje aan.

Framemaat

Nog een belangrijke punt waar je op moet letten is de framemaat. De framemaat is ook wel de maat van het frame van de fiets. Een verkeerde maat frame kan leiden tot verschillende vervelende kwalen zoals zadelpijn, rugpijn, knieklachten of zelfs last van de schouder of enkels. Vaak wordt de vuistregel “2/3 van de binnenbeenlengte” gebruikt. Dit kan een prima uitgangspunt zijn maar om echte de juiste framemaat te weten is het, het beste om de fiets uit te proberen. Uitproberen doe je altijd door een testrit te doen. Veel mensen slaan dit liever over omdat ze het onzin vinden maar waarom eigenlijk. Nieuwe schoenen probeer je in de winkel ook altijd uit toch? Je wilt tenslotte wel dat ze goed passen. Voor een fiets is dit niet heel veel anders. Daarnaast is een fiets vaak ook een behoorlijke investering dus maak het jezelf niet te gemakkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *