Luchtverontreiniging, hoe deze het best aanpakken?

Er zijn heel wat zaken die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van de mens. Dit geldt zeker ook voor luchtverontreiniging. Het vervuilen van de lucht die we dagelijks in- en uitademen maakt deel uit van het natuurlijke proces. Dit betekent dat niet alleen mensen, maar ook natuurlijke bronnen ervoor verantwoordelijk zijn. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat we als mens de verplichting hebben om ervoor te zorgen dat de mate aan luchtvervuiling zoveel mogelijk kan worden ingeperkt. Hoe we dat precies kunnen doen? Onder meer door rekening te houden met de tips die zijn terug te vinden hier op deze pagina! 

1.) Waar rekening mee houden bij het autorijden?

Rijden met de auto staat er om bekend een niet onaanzienlijke impact te hebben op de luchtkwaliteit. Ondanks het feit dat we onze auto wellicht niet zomaar elke dag in de garage kunnen laten staan (waarom koop je dan ook een auto…) is het wel zo dat er verschillende interessante tips zijn om rekening mee te houden. Denk hierbij concreet aan de volgende: 

  1. Gebruik de auto niet voor korte verplaatsingen, maar ga te voet of neem de fiets; 
  2. Zorg ervoor dat de motor van de auto niet nodeloos blijft draaien; 
  3. Gebruik de airco met mate, zo wordt er minder brandstof verbruikt; 
  4. Koop een auto die over een lage uitstoot beschikt; 
  5. Bij dieselauto’s van voor het jaar 2005 wordt er een roetfilter geplaatst.

Wil jij er dus voor zorgen dat de impact van jouw auto op de luchtverontreiniging zo beperkt mogelijk kan worden gehouden? Hou dan zeker en vast rekening met de bovenstaande tips!

2.) Hout stoken, wat zijn de aandachtspunten?

Ondanks het feit dat hout stoken tegenwoordig volledig wordt afgeraden zijn er toch nog steeds mensen die dit frequent of zelfs dagelijks doen. Geldt dat ook voor jou? Dan is het de moeite waard om stil te blijven staan bij de onderstaande tips. 

  1. Bij voorkeur wordt er geen hout gestookt in of rond je woning. Het gebruik van een open haard, een allesbrander en / of een vuurkorf wordt dan ook sterk afgeraden. Dit geldt uiteraard ook voor het gebruik van een houtkachel. 
  1. Gaat u toch hout stoken? Doe dit dan absoluut niet wanneer het windstil is of wanneer er sprake is van mistig weer. Maak bovendien ook altijd gebruik van droog hout of briketten. Zowel vochtig hout als hout dat is beschilderd verbranden wordt in de praktijk sterk afgeraden. 
  1. Zorg voor een verbranding van het hout op een hoge temperatuur en stapel het hout op een losse manier. Op deze manier wordt er immers voor gezorgd dat er heel wat zuurstof bij het hout kan. Zo zal het hout volledig kunnen verbranden en wordt er bovendien ook nog eens aanzienlijk minder rook geproduceerd. 

Ondanks het feit dat rekening houden met de bovenstaande tips altijd interessant is moet het wel gezegd dat geen hout stoken uiteraard altijd nog het interessantst is. 

3.) Steek bij voorkeur geen vuurwerk af!

Het wordt sterk aangeraden aan mensen die zo weinig mogelijk luchtverontreiniging in de hand willen werken om geen vuurwerk af te steken. Bij het afsteken van vuurwerk komt zeer veel fijnstof vrij. In dit fijnstof bevinden er zich zware metalen welke er om bekend staan uitermate slecht te zijn voor de gezondheid van de mens. Bovendien is het niet uitgesloten dat deze zware metalen uiteindelijk terecht zullen komen in bijvoorbeeld planten en zelfs het voedsel dat we eten. Het afsteken van vuurwerk zoveel mogelijk beperken kan in de praktijk dus een positieve bijdrage leveren aan het voorkomen van luchtverontreiniging.