Het ontstaan van Suzuki

Suzuki Swift

Het zal je niet verbazen, maar ook Suzuki is niet begonnen als constructeur van gamma producten. In 1909  maakt Michio Suzuki het eerste weefgetouw voor zijn moeder gemaakt. Het valt al snel op dat dit weefgetouw sneller en effectiever is dan die er op dat moment op de markt zijn. En daarom besluit Michio Suzuki om een bedrijf te starten en zijn weefgetouwen te produceren voor de markt.  

Na de oorlog wil Suzuki zijn producten uitbreiden en begint aan de bouw van een gemotoriseerde fiets met een kleine capaciteit van 36cc. Voor de tweede wereldoorlog zijn er al een aantal auto’s van de productieband gerold, maar toch is de echte start van Suzuki wagens pas in 1955. De eerste Suzulight is een kleine wagen met tweetaktmotor die uitsluitend wordt verkocht in Japan.  

Suzuki Swift

En alsof dat nog niet genoeg was, begint het merk ook met buitenboordmotoren. Het wordt een hit en de motor wordt ook verwerkt in andere vierwielers zoals quads, en generatoren. Terug naar de autolijn wordt de Suzuki Alto gelanceerd voor in India en wordt wederom een grote hit en groeit uit tot een van de bekendste modellen.  

Na de bijzondere Cervo met Italiaanse design komt de Suzuki Swift op de markt. De Swift is een bijzonder model en komt in 1983 op de markt. Echter, je kunt deze wagen ook kennen als de Cultus, Geo Metro, of Chervolet Sprint. Dit komt door de verschillende samenwerkingen waaronder met General Motors.  

Iets wat een terugkerend element is van de Suzuki auto’s is de compactheid van de modellen. Zo komen er ook kleine 4×4-voertuigen zoals de Hopestar, LJ, SJ en uiteindelijk de Samurai. Toch blijft het jeuken en breidt Suzuki zich wederom uit. Er wordt een crossmotorlijn opgezet en krijgt een enorme boost op het moment dat een van de modellen de motorcross de wereldtitel wint. 

Suzuki blijft ontwikkelen en in de loop van der jaren worden er nog nieuwe SUV’s, 4×4 en middenklassers op de markt gebracht met allen de bindende factor van een compact design. Ook worden er verschillende samenwerkingen aangegaan met Opel, General Motors en Fiat die ieder ook weer tot zijn einde komen. Echter, het is duidelijk dat Suzuki nog een lange tijd zal blijven bestaan met zijn scherpe antwoorden op nieuwe ontwikkelingen in de markt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *