C1 rijbewijs: wat het is en waarvoor je het nodig hebt

rijbewijs C1 halen

Er zijn veel mensen die geen idee hebben van hoeveel rijbewijzen er bestaan. Het rijbewijs voor de brommer is misschien je eerste geweest. Daarna volgt voor veel mensen het rijbewijs B voor de personenauto. Maar er is ook een C rijbewijs, C1 rijbewijs, BE rijbewijs en nog veel meer. Het c1 rijbewijs is misschien wel de minst bekende bij de normale bestuurder, al zijn er andere mensen die niet zonder kunnen.

Wat is het c1 rijbewijs?

Met een rijbewijs C1 mag je met een kleine camper of lichte vrachtwagen, met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kg, aan het verkeer deelnemen. Dat is dus een rijbewijs voor mensen die onder  andere graag eropuit trekken met de camper. Ook mensen die particulier rijden met een kleine vrachtwagen kunnen er baat bij hebben. Voor professioneel gebruik heb je een ander rijbewijs nodig dus als het voor je bedrijf is dan moet je daar rekening mee houden.

Wat je ermee aantoont

Met dit c1 rijbewijs toon je aan dat je genoeg kennis en vaardigheden hebt om zo’n zwaar voertuig te besturen. Tijdens het praktijkexamen wordt die rijvaardigheid goed getest door de instructeurs van het CBR. Je moet voor je begint met de praktijklessen ook de theorie halen. Deze bestaat uit twee onderdelen. Daarnaast is een medische verklaring noodzakelijk. Het examen vraag je na je slaging aan bij gemeente. 

Wat ervoor nodig is

Wil je ook met de camper op reis? Dan zijn er een aantal eisen waar je aan moet voldoen als je het rijbewijs c1 wil halen:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn
  • je moet de beide onderdelen van het theorie examen halen
  • je hebt een medische verklaring (dit kun je vaak via je rijschool krijgen)
  • je moet het praktijkexamen halen

Wanneer je een c1 rijbewijs aanvraagt dan zal de gemeente altijd controleren bij het CBR of je ook echt geslaagd bent voor zowel de theorie als het praktijkexamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *